DQS – 06

DQS – 06

  1. Read the given statements about algae and select the correct option.

(i) Plant body is thalloid.

(ii) Largely aquatic.

(iii) Reproduction by vegetative, asexual and sexual methods.

(iv) Chlamydomonas, Volvox and Ulothrix are the multicellular algae.

(a) Statements (i) and (ii) are true

(b) Statements (ii) and (iii) are true

(c) Statements (i), (ii) and (iii) are true

(d) All statements are true.

 

  1. _______and ______are unicellular algae, rich in proteins, which are used as food supplements even by space travellers,

(a) Chlorella, Spirullna                                           (b) Gelidium, Gracilaria

(c) Porphyra, Spirogyra                                         (d) Laminaria, Spirogyra

 

  1. Green algae usually have a rigid cell wall made of an inner layer of____and an outer layer of________.

(a) cellulose, cellulose                                           (b) pectose, pectose

(c) pectose, cellulose                                            (d) cellulose, pectose

 

  1. Which of the following pigments are found in brown algae?

(a) Chl a, Chl c

(b) Chl a, Chl d

(c) Chl a, Chl c and fucoxanthin

(d) Chl a, phycoerythrin

  1. Which one of the following cannot fix nitrogen?

(a) Nostoc                    (b) Azotobacter                 (c) Spirogyra                (d) Anabaena

  1. Match Column-I with Column-ll and select the correct option from the codes given below.

Column-I                                             Column-ll

A. Spirogyra                                     (i) Unicellular

B.Chlamydomonas                      (ii) Filamentous

C. Volvox                                          (iii) Colonial form

D. Some giant marine forms       (iv) Kelps

(a) A-(ii), B-(i), C-(iii), D-(iv)                                   (b) A-(ii), B-(iii), C-(iv), D-(i)

(c) A-(iii), B-(ii), C-(iv), D-(i)                                   (d) A-(iii), B-(ii) C-(i) D-(iv)

  1. Plant classification as proposed by Carolus Linnaeus was artificial because it was based on

(a) only a few morphological characters

(b) all the possible characters

(c) anatomical characters which are adaptive in nature

(d) physiological and morphological characters.

  1. Select the option that correctly identifies A, B and C in the given figure of female thallus of Marchantia.

1.jpg

(a) A – Antheridiophore, B – Gemma cup, C – Rhizoids

(b) A – Antheridiophore, B – Rhizoids, C – Gemma cup

(c) A – Archegoniophore, B – Gemma cup, C – Rhizoids

(d) A – Archegoniophore, B – Rhizoids, C – Gemma cup

  1. Resemblances between algae and bryophytes include

(a) presence of root-like, stem-like and leaf-like structures

(b) thallus-like plant body, lack of vascular tissue, autotrophic nutrition

(c) thallus-like plant body, presence of vascular tissue, autotrophic nutrition

(d) presence of roots, heterotrophic nutrition.

  1. In Funaria, the haploid structure is

       (a) protonema             (b) capsule

(c) columella               (d) seta.

 

Post your answers in comment section or on facebook page (link given below)

https://www.facebook.com/biologyaipmt/

Answers will be posted after 24 hrs…

 

 

Advertisements

DQS – 05

DQS – 05

  1. __________classification systems were based on evolutionary relationships between various organisms.

(a) Natural              (b) Artificial              (c) Phylogenetic           (d) Both (a) and (b)

  1. The sporophytic phase in Funaria is well developed and composed of
    • (a) capsule only
    • (b) spore sac
    • (c) foot and capsule
    • (d) foot, seta and capsule.
  1. Read the following statements regarding bryophytes and select the correct answer.

(i) Lack true roots, stem and leaves.

(ii) Main plant body is haploid.

(iii) Sex-organs are unicellular and non-jacketed.

(iv) Fertilization produces an embryo inside the water.

(a) Statements (i) and (ii) are correct

(b) Statements (ii) and (iii) are correct

(c) Statements (iii) and (iv) are correct

(d) All statements are correct

4. Select the correct pattern of arrangement of reproductive structures for gymnosperms.

(a) Spores –> Sporophylls –>Sporangia –>Strobili

(b) Spores –>Sporangia –>Sporophylls –> Strobili

(c) Sporangia –>Sporophylls –>Spores –>Strobili

(d) Spores –>Sporangia –>Strobili –>Sporophylls

  1. Which of the following structures are haploid in gymnosperms?

(a) Pollen grain, megaspore, embryo

(b) Pollen grain, megaspore, endosperm

(c) Megaspore, leaf, root

(d) Leaf, root, integument

  1. The sporophyte is the dominant phase in

(a) pteridophytes          (b) gymnosperms           (c) angiosperms               (d) all of these.

  1. In angiosperms, functional megaspore develops into

(a) embryo sac              (b) ovule                         (c) endosperm                 (d) pollen sac.

  1. Read the given statements and select the incorrect ones.

(i) Sporophyte in mosses is more elaborate than that in liverworts.

(ii) Salvinia is homosporous.

(iii) Life-cycle in all spermatophytes is diplontic.

(iv) In Cycas, male cones and megasporophylls are borne on the same trees.

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iv)

(d) (iii) and (iv)

  1. With respect to the fungal sexual cycle, choose the correct sequence of events.

(a)  Karyogamy, plasmogamy and meiosis

(b)  Meiosis, plasmogamy and karyogamy

(c)  Plasmogamy, karyogamy and meiosis

(d)  Meiosis, karyogamy and plasmogamy

  1. Which of the following groups of organisms are included under chrysophytes?

(a)  Diatoms and desmids (golden algae)

(b)  Diatoms and dinoflagellates

(c)  Euglenoids

(d)  Slime moulds

Post your answers in comment section or on facebook page (link given below)

https://www.facebook.com/biologyaipmt/

Answers

1. C,

2. D,

3. A,

4. B,

5. B,

6. D,

7. A,

8. C,

9. C,

10. A.